Skip links

De campagne ‘Save the Classics’ is in het leven geroepen om geld in te zamelen voor een corona-proof editie van de Race of the Classics (ROTC). Ondanks jullie gulle bijdrage is het in de huidige pandemie niet mogelijk de ROTC  in april 2021 te laten plaatsvinden.

Het ingezamelde geld wordt daarom gedoneerd aan drie klassieke schepen uit de historische vloot van Nederland. Lees hieronder wat de potentiële winnaars met het geld willen gaan doen. Breng je stem uit op het beste idee en help daarmee de schipper te investeren in de prachtige vloot. 

Catherina

Schippers Wessel en Chantal willen graag de pennenbanken weer in klassieke vorm herstellen. Op dit moment worden de lijnen bij de masten vastgezet aan metalen pinnen. Deze willen ze graag weer vervangen door pinnen in een houten versie.

Jantje

Na hard werken op het schip is er ook ruimte nodig voor ontspanning. Schipper Marten wil daarom investeren in een houten rondzit op het dek. Dat wordt genieten deze zomer!

Luciana

Als het aan schipper Pieter ligt, wordt de niet-originele pennenplaat vervangen voor een houten korvijnagelbank op de stuurboord reling. Zodat de lijnen weer mooi vastgezet en opgeschoten kunnen worden op de Luciana!

Oban

Op de Oban missen de traditionele weeflijnen in het want. Dat zouden schippers Olaf en Jolan graag toevoegen aan hun prachtige schip. Kunnen ze eindelijk de mast in klimmen!

Stortemelk

Schipper Mike zou graag een antieke barograaf aanschaffen van het prijzengeld. Dit is een luchtdrukmeter waarmee je zwaar weer kunt omzeilen! Heel handig, en de antieke vorm staat ook zo mooi!

Zephyr

Op de Zephyr wil schipper Jan meerdere klussen afhandelen: zowel de houten omlijsting op het roef en afwerking van de elektronica en navigatie. Hij en zijn crew moeten nog aan de slag voor het seizoen weer begint!

Historische Hollandsche Zeilvloot

Nederland heeft de grootste nog varende historische vloot ter wereld, de schepen die deelnemen aan de ROTC maken hier deel van uit! De zeilvloot, bestaande uit ruim 400 authentieke schepen, wordt in binnen- en buitenland geroemd om haar grote cultuurhistorische waarde. Het is varend erfgoed voor Nederland. Deze historische vloot is door de corona-crisis hard geraakt. Door de corona-maatregelen, de 1,5 meter samenleving en social distancing is de Nederlandse chartervloot stil komen te liggen. Er worden geen nieuwe reizen geboekt en aanbetalingen van geannuleerde reizen moeten terug worden betaald. Ondertussen moet een schip wel onderhouden worden en blijven er kosten gemaakt worden. De verwachte schade die de vloot zal oplopen door de corona crisis ligt rond de 90% van de totale jaaromzet.

Breng je stem uit!

Alle deelnemende schepen van de afgelopen twee (vervallen) edities van de ROTC maken kans op een van de drie ‘Save the Classics schekingen’ ter waarde van €1000,-!

Schippers hebben hiervoor bovenstaande plannen ingediend en vragen om jullie stem!

Jij mag stemmen! Laat weten welk plan je wilt steunen en stem op het betreffende schip. In maart wordt bekent gemaakt welke drie schippers €1000,- euro ontvangen vanuit de Save the Classics campange de ROTC.