Skip links

De campagne ‘Save the Classics’ is in het leven geroepen om geld in te zamelen voor een corona-proof editie van de Race of the Classics (ROTC). Door in april 2021 een editie te kunnen organiseren genereren we inkomsten voor de historische vloot van Nederland en geven we ze weer een kans om zichzelf te laten zien!

– Geef de Classics, Beleef de Classics

Historische Hollandsche Zeilvloot

Nederland heeft de grootste nog varende historische vloot ter wereld, de schepen die deelnemen aan de ROTC maken hier deel van uit! De zeilvloot, bestaande uit ruim 400 authentieke schepen, wordt in binnen- en buitenland geroemd om haar grote cultuurhistorische waarde. Het is varend erfgoed voor Nederland. Deze historische vloot is door de corona-crisis hard geraakt. Door de corona-maatregelen, de 1,5 meter samenleving en social distancing is de Nederlandse chartervloot stil komen te liggen. Er worden geen nieuwe reizen geboekt en aanbetalingen van geannuleerde reizen moeten terug worden betaald. Ondertussen moet een schip wel onderhouden worden en blijven er kosten gemaakt worden. De verwachte schade die de vloot zal oplopen door de corona crisis ligt rond de 90% van de totale jaaromzet.

De ROTC wil helpen!

Door de huidige corona maatregelen heeft de ROTC geen doorgang weten te vinden in 2020. We zijn daarentegen vastberaden om een corona-proof editie te organiseren in 2021 waardoor weer inkomsten gegenereerd worden voor de zeilschepen. We willen laten zien dat het kan! Ook tijdens corona kan deze mooie vloot wedstrijden varen op de Noordzee, maar nu in een nieuw jasje. Het grootste doel van de Race of the Classics, namelijk een wedstrijd varen op klassieke schepen tussen Hogescholen en Universiteiten uit Nederland, achtte wij ondanks de nieuwe vorm wel mogelijk.

Financiele steun

Om dit plan te realiseren vragen wij jou om hulp. Vanwege het lagere deelnemersaantal en de lagere bezettingsgraad van de schepen (30-50%), liggen de inkomsten van de ROTC een stuk lager. Om toch de schepen in te huren voor het bedrag wat zij verdienen en nodig hebben, vragen wij jou om hieraan bij te dragen. Wij vragen jou om met een bedrag naar keuze onze campagne te supporten. De vloot moet blijven bestaan, de Race of the Classics moet na 33 jaar blijven bestaan. Help jij mee?

Het geld dat wij inzamelen met deze campagne gaat gebruikt worden voor twee doeleinden. Enerzijds willen wij de schepen een bedrag bieden dat, ondanks de lagere bezettingsgraad, ommenabij gelijk staat aan een ‘normale’ huurprijs. Anderzijds willen wij het deelnamebedrag zien te drukken, omdat er bij een te hoog deelnamebedrag geen deelnemers aan dit evenement mee doen en dit evenement dan alsnog niet door kan gaan.

Op het moment dat het evenement geen doorgang kan vinden zorgen wij ervoor de het opgehaalde geld alsnog bij de schepen terecht komt. De schepen kunnen bij ons een aanvraag indienen voor een project waarvoor zij het geld goed kunnen gebruiken. Wij gaan het geld verdelen onder de ingediende aanvragen.

Al het geld dat wordt ingezameld boven het bedrag om ons doel te halen, namelijk de schepen een ‘normale’ huurprijs betalen en de deelname bedrag zien te drukken, zal worden gebruikt om de schepen te ondersteunen.  Dit gaan wij doen door het ‘overige bedrag’ te verdelen onder de schippers die hier aanspraak op willen maken. De schippers kunnen tijdens het evenement bij ons een aanvraag indienen voor ondersteuning voor onderhoud van specifieke onderdelen aan het schip. Het geld zal worden verdeeld over de schepen/projecten die het geld het beste kunnen gebruiken.