Skip links

Wat is de ROTC?

 

De Race of the Classics is het grootste studenten zeil-event van Europa. Ieder jaar wordt door studenten van hogescholen en universiteiten uit heel Nederland gevaren aan boord van klassieke zeilschepen. Het behoud van ons varend erfgoed (de Hollandsche Zeilvloot) is een van de belangrijkste doelstellingen van de Stichting Race of the Classics.

De Race of the Classics bestaat uit twee edities: sinds 1989 in April voor studenten verbonden aan een hogeschool of universiteit en sinds 2006 in Oktober voor Young Professionals werkzaam bij toonaangevende (inter)nationale bedrijven.

De vloot vertrekt vanuit de Veerhaven te Rotterdam, het doel is een oversteek naar Ipswich. Bij slecht weer kan de vloot uitwijken naar Den Helder of Brugge en uiteindelijk finisht de vloot via IJmuiden op het IJ in Amsterdam waar het evenement wordt afgesloten met een spetterend eindfeest.

Zeilervaring is niet nodig. Onder de bezielende leiding van ervaren schippers en de bemanningsleden ervaren de studenten hoe het er op een zeilschip op de Noordzee aan toe gaat. Om de Race of the Classics te verwezenlijken wordt er door 12 enthousiaste organisatieleden, met affiniteit voor organiseren, zeilen en veel gezelligheid, een jaar lang hard gewerkt. Daardoor is het evenement inmiddels uitgegroeid tot de grootste zeilrace op klassieke zeilschepen in Nederland.

Historie

In 1989, bedachten twee studenten van de Amsterdamse Academie achter de bar van hun studentenhuis de Race of the Classics. Na een paar maanden organiseren en plannen was “De Rees” een feit. Het idee voor een zeilrace mondde uit in een “kleine” zeiltocht van Amsterdam naar Ramsgate en weer terug. Inmiddels is deze “kleine” zeiltocht uitgegroeid tot een professioneel georganiseerd evenement wat wij nu allemaal kennen als de “Race of the Classics”.

Luc van Laarhoven, nu woonachtig in Luxemburg, is een van de oprichters. Nog steeds volgt hij het evenement jaarlijks. “Ik hoop dat het evenement wel blijft zoals het bedoeld is; voor en door Studenten & Young Professionals en zonder winstoogmerk”, aldus Luc van Laarhoven.

Klassieke Hollansche Vloot

Sinds 1989 zeilt de Race of the Classics met Nederlandse klassieke zeilschepen. De Iris, De Jantje, De Zephyr, De Oban, De Hendrika Bartelds, De Abel Tasman zijn een paar schepen die al jaren met trots meedoen aan ‘De Rees’. In totaal hebben 30 verschillende schepen meegevaren in de vele edities, variërend van 30 tot 50 meter. De vloot bestaat onder andere uit loggers, kotters, barkentijnen, tweemasters, driemasters, klippers en schoeners. De schepen zijn nog traditioneel getuigd, wat betekent dat het varen nog erg arbeidsintensief is en de nodige zeilkennis vraagt.

Dat dit varend erfgoed het elk jaar tegen elkaar opneemt op de Noordzee, in een wedstrijd voor en door studenten & young professionals, levert altijd weer een uniek schouwspel op. Het zeilen op een klassiek zeilschip gecombineerd met de spanning van een overtocht naar Engeland is op zichzelf al een enorme ervaring. Voeg daar het competitie-element aan toe en je hebt de Race of the Classics.